Minek?

     Nemrég írtam arról egy bizonyos eszköztárról, amiket magunk is bevethetünk ezekben a kihívásokkal teli napokban. Elsőként a pozitív megerősítésekről volt szó. Ma egy egyszerű kis szócskát hoztam nektek, melyet ha jól használunk, hasznos segítségünk lehet a mindennapokban. minek.jpg

     Ha tudsz változtatni egy adott helyzeten, akkor tedd meg, változtass! Ha nem tudsz, akkor csak egy dolgot tehetsz, fogadd el azt. Fogadd el és szabadulj meg a vele kapcsolatos negatív érzelmektől, ezáltal te magad is felszabadulsz. Ha nem így teszel szenvedni fogsz, te és a környezeted is. Ezek a bölcs mondatok Buddhától származnak.

      Első körben erre az elméd valószínűleg elküldene engem Buddhával együtt egy melegebb éghajlatra. Hisz egy ilyen világméretű válsághelyzetet mégis hogy lehet elfogadni? Egyszerűen úgy, hogy nem tudsz mást tenni. Ez van. Ha a fejed tetejére állsz, ha mindennap siránkozol, bosszankodsz, aggódsz, ordítasz, toporzékolsz, sírsz, tombolsz stb, akkor talán változni fog ez a helyzet? Az megoldást jelent rá? Megoldás az, ha tönkreteszed magad, és teljesen kikészülsz? Megoldás, ha rettegsz és reszketsz?
    Nem, egyik sem megoldás!

     A jóga tanárom Zoltai Miklós, megtanított nekem egy rövidke szót; Minek? Azt is megtanította, hogy tegyem fel sűrűn ezt a kérdést magamnak. Tegyem fel valahányszor idegesnek, mérgesnek, bosszúsnak, tehetetlennek érzem magam. 

  • Minek idegeskedsz?
  • Minek aggódsz?
  • Minek bosszankodsz?
  • Minek mérgelődsz?
  • Minek ….?

 
   A fenti tevékenységek egyike is vitt már valaha közelebb a megoldáshoz? Segítettek már neked bármiben is? Könnyebb vagy jobb lett általuk a helyzet? Mert ha azt mondod, hogy igen, akkor csináld bátran őket. De ha nem, akkor MINEK??? 

   A mostani nehéz helyzetre fordítva ezeket a bölcsességeket, arra kérlek barátom, hogy ne agyalj, ne idegeskedj, ne aggódj. Fogadd el a jelenlegi helyzetet, hisz úgysem tudsz változtatni rajta. Ne öld magad a fenti negatív dolgokkal. Helyette tégy meg mindent, amit tudsz, segíts magadon, segíts másokon.

    Az életben semmi sem tart örökké, így ez a helyzet is meg fog oldódni előbb utóbb. Addig is tartsunk ki, fogjunk össze, segítsük egymást, tegyük meg, ami tőlünk telik, Bízzunk és higgyünk a dolgok megoldásában.
   
     Bízzunk magunkban, bízzunk az égiekben. Bízzunk abban, hogy minden úgy lesz, ahogy annak lennie kell!

Rengeteg erőt, bátorságot, hitet, reményt, kitartást és jó egészséget kívánok mindenkinek!